Vrouwen met daadkracht en ambitie, stimuleren en inspireren met Gods woord als fundament.

Podcast

20: Je hart vullen met opbouwende woorden met Deborah Charlotte

Hi, ik ben Elsa

Host en founder van Called For Greatness. Luister interviews met inspirerende gasten, of losse afleveringen via jouw favoriete hosting kanaal. 

Elke eerste dinsdag van de maand (met uitzondering van juni), is er een online Evening Gathering. In een workshop van ca. 1,5 uur start je de maand samen met mij en andere vrouwen aan de voeten van Jezus.

Luister je graag naar Called For Greatness? Dan ben ik op zoek naar jou! Door middel van een kort onderzoek (paar minuten) ontdek ik graag wat onderwerpen zijn waar jíj graag meer over zou willen horen en hoe jij over de CFG podcast denkt. Jouw antwoorden zijn enorm helpend voor de toekomst van CFG. Alvast bedankt!

"Heeft God een specifiek plan voor mijn leven? Zo ja, hoe werkt dat dan? Kan ik dat plan ook missen?" Een paar van de vele vragen die ik had, waardoor ik het boek: 'Geroepen voor Gods plan met jou' schreef.

Als ze een groep meisjes van de basisschool de tekst “i’m in love with your body” van een bekende popsong hoort zingen, besluit docent, muzikant en zangeres Deborah Charlotte dat het anders kan. Ze wil opbouwende songteksten schrijven en muziek maken met een boodschap. Christenen, maar juist ook niet-christenen wil ze verder helpen in het leven. Sinds 2 oktober 2020 staat haar eerste nummer Mess op Spotify. Een maand later volgde haar tweede nummer Two eyes. Deborah: “Ik ben al blij als er één persoon na het luisteren denkt: ik wil het anders doen.”

“Ik hoorde weleens dat het pad dat je moet bewandelen ligt bij de frustratie die je voelt over een onderwerp.” Deborah Charlotte legt Elsa Schaddelee uit in de podcast Je hart vullen met opbouwende woorden dat het een van de redenen is waarom ze in 2016 begon met het schrijven van songteksten. Deborah: “Ik voelde frustratie, omdat ik een groep meisjes van de basisschool I’m in love with your body van Ed Sheeran hoorde zingen. Als zij zichzelf al op die leeftijd vullen met dit soort teksten, hoe moet het dan als ze op de middelbare school zitten? En wat als deze meisjes dit vaker horen? Veranderen de woorden dan in hun waarheid en gaan ze zich daarom ook gedragen naar wat zo’n lied verkondigt? Dingen die je aandacht geeft gaan nou eenmaal groeien. Deborah: “Vergelijkbare muziek is in deze maatschappij heel normaal terwijl deze songteksten niet opbouwend zijn voor de manier waarop je je leven wilt leven. Er ontstond een verlangen, want ik wist: dit kan anders. Na aanmoedigingen van mijn man en vriendinnen besloot ik mijn frustratie en verlangen om te gaan zetten, en  zelf teksten te gaan schrijven. Nummers die lekker klinken, maar vooral: opbouwend zijn en je verder helpen om vanuit bemoediging en waarheid naar je leven te kijken.”

Al van jongs af aan bespeelt Deborah verschillende muziekinstrumenten. Als leadzangeres in de band van haar kerk is ze gewend aan het zingen van evangeliserende muziek. Toch komt het woord God niet voor in haar eigen nummers. Deborah: “Juist omdat niet-christenen bij 9 van de 10 liedjes op de radio meezingen met teksten die niet bemoedigend zijn, wil ik mijn muziek ook voor hun maken. Ik schrijf de nummers vanuit mijn eigen ervaringen als christen. En ik schrijf vanuit mijn hart. En met heel mijn hart wil ik God dienen. Ik geloof dat God daar doorheen kan werken, ook als ik Zijn naam niet expliciet noem.”

Beide foto’s door Hind Mari


Don´t mess with my mind
Het nummer Mess lanceerde op 2 oktober 2020 op Spotify. Deborah baseerde de tekst op een verhaal van een christelijke vrouw die haar man bedroog. Deborah: “Deze vrouw dacht dat als ze het niet met een andere man zou proberen, ze niet zou weten of ze de juiste man had gekozen. The fear of missing out. Ik denk dat onze generatie, de millenials, het gevoel heeft aan alles deel te moeten nemen. Mess gaat over die wereld vol keuzes en het kiezen tussen alle gedachten die passeren. Hoe kies je dan de juiste weg?” Haar antwoord? Neem één besluit met God en daarna: Don’t mess with my mind. I know what is right.

In het dagelijkse leven past Deborah een soort graadmeter toe. Wil God dat ik dit doe? Zo toetst ze ook de keuze om God niet te noemen in haar teksten aan drie dingen: ze bid, ze kijkt naar het succes van haar keuze en ze controleert of de connectie met God aanwezig is. Deborah: “Ik bid met mijn man, mijn bijbelgroep en vriendinnen die dicht bij God leven tot ik rust vind in een keuze. Voel ik me ergens onrustig bij, dan is dat niet de keuze die God wil dat ik maak. Met betrekking tot succes: dat is voor iedereen anders. Maar voor mij is de keuze de juiste, als luisteraars van mijn nummers zouden zeggen dat een tekst hun geholpen heeft. En de derde: als ik het idee heb dat wat ik doe zoveel negatieve energie en tijd in beslag neemt, dat ik mij niet meer met God bezig kan houden, dan mis ik de connectie met Hem.” 
Luister Mess

Two eyes, two worlds
In Two eyes komen die uiteenlopende gedachten weer terug. Deborah: “Ik ken iemand die niet kan communiceren. Ik vroeg me af: Wat gaat er schuil achter die twee ogen? In deze wereld kun je als twee mensen in een huwelijk of een vriendschap soms niet tot elkaar komen, omdat er iets in de weg zit. Denk bijvoorbeeld aan gedachten of emoties. Je leeft dan in twee verschillende werelden. Dat vind ik zo frustrerend en verdrietig. Ze vormen obstakels. Gelukkig bestaan die obstakels in de hemel  niet. Ik hoop dat mensen dat uit Two Eyes halen. Ik hoop dat het ze een hoopgevend gevoel geeft. Ik hoop dat ze na het luisteren denken: er is een plek waar het beter is dan hier.” 
Luister Two eyes

Two Eyes en Mess. Enerzijds draait het om een krachtige keuze maken met God, anderzijds om hoop. Wat gebeurt er als we besluiten dat we onze harten alleen nog vullen met opbouwende woorden, zoals die van Deborah? Gaan deze woorden dan  leven in ons hart? Paulus zegt hierover in Romeinen 12:2: “En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.” Met andere woorden: vernieuw je denken door afstand te nemen van overtuigingen en gedachten die niet in lijn zijn met Gods waarheid. Verdiep je in Zijn liefde voor jou, leg je focus op Hem en vul je hart met Zijn waarheid, woorden, hoop en bemoedigingen. Stap voor stap merk je dat je gedachten en overtuigingen over jezelf, anderen en het leven veranderen. Je merkt dat Zijn waarheid meer en meer in je hart gaat leven. 


Overdenkingen
Deborah en Elsa delen in podcast aflevering 20 hun ervaringen met bemoedigende teksten, de connectie met God, vriendschappen en het maken van keuzes. Als je het fijn vindt om hier verder over na te denken, kan dat aan de hand van de volgende vragen:
– Is er niet-opbouwende muziek waar jij naar luistert? Dit gaat niet over de muziek zelf, maar echt over de teksten die je luistert en meezingt.
– Hoe ga je om met die teksten?
– Hoe ervaar jij jouw relatie met God op dit moment?
– Zou je Hem meer willen betrekken in je muziekkeuze? En zo ja, hoe zou je dit kunnen doen?


Benieuwd naar het mooie gesprek dat Elsa en Deborah voerden? Beluister podcast aflevering 20: Je hart vullen met opbouwende woorden via iTunes , Spotify of hier. 

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *