Vrouwen met daadkracht en ambitie, stimuleren en inspireren met Gods woord als fundament.

Podcast

18: Griëtte Vonk: “Ik dacht heel lang dat ik geen goede christen was”

Hi, ik ben Elsa

Host en founder van Called For Greatness. Luister interviews met inspirerende gasten, of losse afleveringen via jouw favoriete hosting kanaal. 

Elke eerste dinsdag van de maand (met uitzondering van juni), is er een online Evening Gathering. In een workshop van ca. 1,5 uur start je de maand samen met mij en andere vrouwen aan de voeten van Jezus.

Luister je graag naar Called For Greatness? Dan ben ik op zoek naar jou! Door middel van een kort onderzoek (paar minuten) ontdek ik graag wat onderwerpen zijn waar jíj graag meer over zou willen horen en hoe jij over de CFG podcast denkt. Jouw antwoorden zijn enorm helpend voor de toekomst van CFG. Alvast bedankt!

"Heeft God een specifiek plan voor mijn leven? Zo ja, hoe werkt dat dan? Kan ik dat plan ook missen?" Een paar van de vele vragen die ik had, waardoor ik het boek: 'Geroepen voor Gods plan met jou' schreef.

Hoofdredacteur van Eva magazine, Griëtte, over haar ontdekkingsreis, labels, werk en moederschap

In het leven krijgen we regelmatig labels opgeplakt. Meisjes zijn lief, jongens stoer, vrouwen horen achter het aanrecht, christenen zijn zorgzaam, je kent het wel. Vergelijk het met de stickers en sterren van het boek Niemand is zoals jij van Max Lucado. Maar wat als je geen waarde meer hecht aan die labels? Dan ben je zoals Hij jou maakte: uniek en jezelf. Precies dat is het jaarthema voor 2021 van EO-vrouwenmagazine Eva: ik ben.

“Wie je bent is vaak heel erg bepaald door externen: opvoeding, relaties, werk, zelfbeeld… Maar is dat hoe je bent gemaakt door de Maker? Die ontdekkingstocht naar wie je echt bent, daar gaat mijn hart sneller van kloppen.” Griëtte Vonck, hoofdredacteur van Eva, hoopt dat vrouwen vaker op onderzoek gaan, mede dankzij het nieuwe jaarthema van de Eva: ‘ik ben’. Ze hoopt dat vrouwen daardoor ontdekken wie zij echt zijn. 

Maar laten we wel zijn: soms is dat een flinke uitdaging. Soms is het bewust of onbewust makkelijker om de overtuigingen van anderen te volgen. Denk aan moederschap, werk, christen zijn… Je kunt jezelf eigenlijk bij elke keuze afvragen: doe ik dit omdat ik hier bewust voor kies of omdat anderen dit van mij verwachten? Wanneer je je dan realiseert dat je iets doet om te voldoen aan verwachtingen van anderen, is het een mooie uitdaging om jezelf af te vragen: wat vind ik hier eigenlijk van? En vooral ook: wat zegt God hierover in Zijn Woord? Wat zegt Hij over mij in dit perspectief?

Labels en overtuigingen
Griëtte: “Ik had ook veel overtuigingen van hoe het zou moeten zijn, bijvoorbeeld over het moederschap. Ruim 14, bijna 15jaar geleden werd ik moeder. Ik dacht dat ik een goede moeder was als ik zoveel mogelijk thuis was, bij mijn kinderen. Om eerlijk te zijn dacht ik op dat moment niet aan mijn eigen behoeftes. Nu sta ik daar anders in: hoe kun je een ander lief hebben als je niet weet wat je zelf nodig hebt? In de Bijbel staat: heb je naasten lief als jezelf. Vier kinderen en 15… jaar later werk ik inmiddels 36 uur per week, omdat ik heb losgelaten dat ik perse thuis moet zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mijn jongste van vijf het leuker heeft bij de opvang. Tegelijkertijd ben ik ook bij mijn jongste juist een heel jaar bewust thuis geweest, omdat ook dat voelde als een bewuste en fijne keuze op dat moment.” Het gaat er dus niet zozeer om welke keuze je maakt, want onze levens zien er allemaal anders uit. Het gaat er vooral om hoe je de keuze maakt. Durf jezelf af te vragen waarom je eigenlijk doet wat je vandaag doet en of dat inderdaad past bij de manier waarop jij je leven wilt leven.”

Vier de Liefde Fotografie


Ook over christen zijn had Griëtte haar overtuigingen. Elsa en Griëtte noemen het in de podcast het christenmasker. Griëtte: “In Houten, waar wij als gezin wonen, deed ik als vrouw van een predikant wat ik dacht dat anderen van mij verwachtten. Zo dacht ik dat een goede christen niet boos mocht worden en perfect en dienend moest zijn. Dat ben ik niet. Het voldoen aan verwachtingen, het christenmasker dragen, het ging steeds meer aan me knagen.” Tijdens een Groundwork Training van Michelle van Dusseldorp negen jaar geleden, ontstaat het keerpunt voor Griëtte. Ze krijgt drie dagen lang inzicht in wie zij is en waar haar kwaliteiten liggen. Griëtte: “Ik leerde kijken naar mijn overtuigingen. Zonder oordeel parkeerde ik ze. Ik leerde wat mij energie geeft en om al het andere los te laten.” Ze heeft dat verlangen ook voor anderen: “Zou het niet mooi zijn als we in deze maatschappij elkaar weer vaker gewoon laten zijn? Zou het niet mooi zijn als we elkaar weer vaker zonder oordeel, aanhoren: wie ben jij nou eigenlijk? We vinden het makkelijker om te oordelen dan met het verdriet van een ander om te gaan. Het is ook iets waar ik zelf vaker mee wil oefenen.”
Ik ben wie ik ben
Het loslaten van die labels en overtuigingen gaat hand in hand met een proces. Zijn zoals je gemaakt bent door God is een ontdekkingstocht. Maar hoeveel makkelijker is het als anderen geen oordeel hebben en ons, net als God, accepteren zoals we zijn? En hoe fijn is het voor anderen als we onze eigen oordelen loslaten? Hoe vaker we God betrekken bij onze keuzes en denken aan hoe Hij ons gemaakt heeft, hoe minder we onze identiteit vormen door de eventuele verwachtingen van anderen. 

Griëtte is nu op een punt in haar leven waar ze zich echt zichzelf voelt: blij met wie ze is en met haar (droom)baan als hoofdredacteur bij Eva. Griëtte: “Ik ben doorpakkend, drammerig, ambitieus en altijd in voor gezelligheid. Ik kan nu zeggen: dit is wat ik heb te geven. Dit is wie ik ben en dat gun ik Eva-lezers ook.” 

Dit is hoe God Griëtte maakte. En wat Hij maakt is goed. Net zoals Hij ook jou goed maakte. Zie jij dat ook?


Overdenkingen
Griëtte en Elsa delen in podcastaflevering 18 hun ontdekkingstocht en hoe zij omgaan met labels en overtuigingen. Als je het fijn vindt om hier verder over na te denken, kan je voor jezelf de volgende vragen beantwoorden:

– Heb jij het idee dat je aan verwachtingen van anderen moet voldoen?
– Welke verwachtingen zijn dit?
– Hoe kun je deze verwachtingen loslaten?
– Kun jij jezelf omschrijven in vijf woorden?
– Is hoe jij jezelf ziet in lijn met hoe God jou vol liefde gemaakt heeft? Of vind je het lastig om het zo te zien? En als dat het geval is: wat zou je kunnen doen om jezelf wel meer in Gods liefde en licht te zien?


Wil je meer weten over het werk van Griëtte als hoofdredacteur van Eva, over haar ontdekkingstocht of over Elsa’s gedachten over overtuigingen? Luister podcastaflevering 18, ‘Het volle leven vieren’ met Griëtte Vonck, via iTunes, Spotify of www.elsaschaddelee.nl.

Called for Greatness is de podcast van Elsa Schaddelee, waarin zij op haar warme, open manier in gesprek gaat met inspirerende gasten. Met als doel vrouwen bemoedigen een krachtig leven te leven, samen met God. Juist vanuit wie je echt bent.

Hoofdfoto: Nienke van Denderen

+ show Comments

- Hide Comments

add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *